נעילת לסתות

מפרקי הלסת נמצאים בכל צד של הלסת התחתונה ומחברים אותה לעצם בסיס הגולגולת. המפרק כולל דיסק אשר במצב תקין מאפשר את תנועת הלסתות לצורך אכילה, דיבור, פיהוק וכד'. כאשר ישנה הפרעה בתנועת הדיסק הלסת עשויה "להינעל". במצב זה יופיע קושי בפתיחת הפה שעשוי לגרום לפגיעה ניכרת באיכות החיים.

מהם הגורמים האפשריים לנעילת לסתות?

  • עומס יתר על שרירי הלעיסה ומפרק הלסת: בשל הידוק או חריקת שיניים, אכילת מאכלים קשים לעיתים קרובות, לעיסת מסטיק מרובה, כסיסת ציפורניים, נשיכה של הלחיים, ישיבה לא נכונה מול המחשב ועוד.
  • בעיות סגר: בזמן הליך יישור שיניים, שחיקה של תותבות, לאחר שיקום נרחב של קשת השיניים, אובדן רב של שיניים ועוד.
  • חבלה: בעקבות חבלה חזקה באזור הפנים, לאחר הרדמה כללית הכוללת אינטובציה (חיבור למכונת הנשמה) וכד'.
  • נטילת תרופות: לתרופות מסוימות יכולה להיות השפעה על מפרק הלסת למשל נוגדי חרדה מסוג SSRI.
  • מצבים בריאותיים כרוניים כגון פיברומיאלגיה, דיכאון וחרדה ומחלות המשפיעות על המפרקים.
  • גורמים נוספים כמו גיל מבוגר, מבנה חלש של מפרק הלסת וכד'.

מהם התסמינים של נעילת לסתות?

לנעילת מפרק הלסת יכולים להיות שני תרחישים אפשריים:

  • נעילה פתאומית של הלסת המתאפיינת בחוסר יכולת לפתוח את הפה במלואו. הנעילה גורמת להגבלה מידית, לעיתים מלווה בכאב ואי נוחות ולעיתים ללא.
  • התדרדרות הדרגתית – קליקים ורעשים שמקורם בלסתות ומחמירים עם הזמן, מלווים ברגישות ולאחר מכן נעילות זמניות שהמטופל מצליח לשחרר בעצמו על ידי עיסוי של האזור או פתיחת הפה. הנעילה מתעצמת עם הזמן עד למצב שבו ישנו קושי ניכר לפתוח את הפה, מלווה בכאב או ללא.

כיצד מומחה פה ולסת מאבחן נעילת לסתות?

האבחון של נעילת לסתות נעשה על ידי מומחה פה ולסת במספר מישורים. הראשון הוא הקשבה לסיפור של המטופל, כיצד הנעילה התרחשה, בעקבות מה, האם פתאומית או הדרגתית, האם ישנן סיבות אפשריות להופעתה (למשל נטילת תרופות מסוימות) ועוד. לאחר מכן הרופא יבדוק את המטופל ויתרשם מאופי הנעילה, מפעולת השרירים ומצב הלסתות. במידת הצורך המטופל יופנה לבדיקות הדמיה כאשר הנפוצות הן CT ו-MRI.

מה הטיפול בנעילת מפרק הלסת?

הטיפול בתופעה מתחלק לשתי רמות: טיפול שמרני וטיפול כירורגי. כאשר הרופא משוכנע שאכן מדובר על נעילת לסתות (ולא סיבה אחרת להגבלת התנועה או הכאב שהמטופל מדווח עליהם) יש להתחיל בטיפול שמרני מיד על מנת לנסות ולשפר את המצב ללא התערבות כירורגית. הטיפול כולל שינויים כגון מעבר לתזונה רכה, הפסקת הרגלים כמו החזקת הטלפון על הכתף, לעיסת מסטיק, ישיבה לא נכונה מול המחשב וכדומה. כמו כן, ייתכן שהרופא ירשום תרופות נוגדות דלקת וימליץ על שימוש בסד לילה. עבור כ-25% מהמטופלים הטיפול הנ"ל יגרום להטבה ספונטנית.

במקרים בהם אין הטבה ישנה אופציה כירורגית – ארתרוסקופיה של מפרק הלסת. זו היא פעולה זעיר פולשנית במהלכה הרופא מרחיב את חלל המפרק ומניע את הדיסק למיקום שאינו מפריע לטווח התנועה. משך ההליך הוא כ-40 ד' והוא מבוצע בסדציה (טשטוש) או תחת הרדמה מלאה. כדי לשמר את טווח התנועה יש צורך בביצוע תרגילים עצמיים למשל כחודש.

מהם סיכויי ההצלחה של הטיפול?

כאשר ארתרוסקופיה מבוצעת בחודשים הראשונים לאחר הופעת הנעילה סיכויי ההצלחה של ההליך גבוהים ומרבית המטופלים יחושו הקלה גדולה כבר מיד לאחר הפרוצדורה. במקרי נדירים יותר בהם ההליך אינו הצליח ישנן אופציות כירורגיות נוספות העומדות לרשותו של מומחה פה ולסת. מכיוון שסיכויי ההצלחה תלויים רבות בתזמון הפעולה, אם מופיעים סימנים של נעילת לסתות חשוב להגיע לבדיקת מומחה בהקדם.